İŞÇİ SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ

 

Aşağıda isim (unvan) ve adresleri yazılı bulunan işveren ile işçi arasında, tamamen kendi istek ve serbest     iradeleri ile ve belirtilen şartlarla “BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ” yapılmıştır. Taraflar bundan sonra   “işveren” ve “işçi” olarak anılacaktır.

 

  1. TARAFLAR                                                             

 

  İŞVERENİN                     

  Adı soyadı (unvanı)                        : .................................................................                          

  Adresi                                                 : ..................................................................

 

  İŞÇİNİN                                                          

  Adı soyadı                                         : .............................................                       

  Baba adı                                            : .............................................             

  Doğum yeri ve yılı                           : .............................................          

  İkamet adresi                                    : .............................................                   

 

  2. İŞÇİNİN ÇALIŞMA YERİ       : İşverenin Konya sınırları içindeki değişik işyerlerinde, işveren veya vekilinin göstereceği yerler.

 

  3. YAPILACAK İŞ                          : ..............................................

 

  4. SÖZLEŞMENİN SÜRESİ        : Bu iş sözleşmesi,.../.../........tarihinde başlamış olup, belirsiz sürelidir.                                                                

  5. İŞE BAŞLAMA TARİHİ          :  .../...../........

6. DENEME SÜRESİ                     : Deneme süresi iki aydır. Taraflar, bu süre içinde iş sözleşmesini ihbarsız ve tazminatsız feshedebilirler.

7. ÇALIŞMA SÜRELERİ                : Haftalık     çalışma    süresi en   çok 45 saattir. Bu süre, haftanın çalışılan günlerine  eşit şekilde bölünerek uygulanır.  Ancak , 45 saatlik haftalık normal çalışma süresi, işveren tarafından gerekli görüldüğünde:                                                            

a) Haftanın çalışılan günlerine, günde 11 saati aşmamak koşulu ile, farklı şekillerde dağıtılabilir. Ayrıca, işin niteliği ve şartlarına göre, işe başlama ve bitiş saatleri de, işçiler için farklı şekillerde düzenlenebilir ve gerektiğinde değiştirilebilir. (Örneğin işçi cumartesi pazar veya resmi tatil ve bayramlarda çalışarak, saat hesaplaması yapılır. 45 saate göre ayarlama yapılır. diğer günler işe gelmeyerek haftalık çalışma saatini düzenler. resmi tatilde ve bayramlarda 1 günlük çalışma 2 ile çarpılarak saat hesaplanır. diğer pazar ve cumartesi günler hesaplanmaz.)

 b) 45 saatlik haftalık normal çalışma süresinin , haftanın çalışılan günlerine farklı şekillerde  dağıtılarak çalışılması durumunda, iki aylık çalışma süresi içinde, işçinin haftalık ortalama normal çalışma süresi 45 saati aşamaz.

c) Ara  dinlenme zamanları işveren tarafından belirlenir.

d) İşçi bu maddede belirtilen çalışma şekil ve şartlarını peşinen kabul eder.

 

8. FAZLA ÇALIŞMA                       : İşveren, ülkenin genel yararları, işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle işçiye, günlük toplam çalışma süresi 11 saati  aşmamak koşulu ile,                yılda 270 saate kadar fazla çalışma yaptırabilir.

Haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır. Ancak, denkleştirme esası uygulandığı durumlarda, işçinin iki aylık süre içindeki haftalık ortalama çalışma süresi 45 saati aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda 45 saatten fazla çalıştırılmış olsa dahi, bu haftalardaki 45 saati aşan çalışma süreleri fazla     çalışma sayılmaz ve fazla çalışma ücreti ödenmez.

Ancak işçi fazla mesasi, fazla çalışma, tatil günü çalışması hakkı varsa, bu hakkı o aydaki ücret bordosunda görünmüyor ve bu ücret işçiye ödenmemişse işçi bu hakkı için işverene  10 iş günü içinde yazılı bir başvuruda bulunmak zorundadır. Yazılı olarak başvuruda bulunup hakkını ek bordro yapılarak veya bordrosunda düzeltme yapılarak işçiye, işveren ödeyecektir. İşveren ödeme yapmaz ise işçi derhal işçi temsilcisiyle görüşüp hakkını talep edecektir. Bu hakkı işveren tarafından ödenecektir.

Fakat işçi 10 iş günü içinde başvuruda bulunmayıp ücreti, fazla mesaisi, tatil günü çalışmalarında hiçbir hak iddia etmeyeceğini şimdiden peşinen kabul edecektir.

9.  TELAFİ ÇALIŞMASI                :  Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce  veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması ya da işin tümüyle durdurulması veya işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren, iki ay içerisinde işçiye, çalışılmayan bu süreler karşılığı olarak telafi çalışması yaptırabilir. Telafi çalışması, günlük  en çok çalışma süresi olan 11 saati ve günde en fazla 3 saati aşamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.Telafi çalışması fazla çalışma sayılmaz ve karşılığında fazla  çalışma ücreti ödenmez. 

10. ÜCRET                                         : İşçinin aylık BRÜT ücreti asgari ücret /................................. TL dir. İşçinin ücreti kural olarak imza karşılığında kendisine ödenir. Ancak işçinin yazılı talebi ile belirlediği ve bu talebin altında tatbiki imzası bulunan mutemedine, yakınına veya belirtilen herhangidir kişiye de yine imzası karşılığında ödenebilir. Eğer işçi icralık ise icraya ödenen ücretler maaşından kesilir.İşçinin kendi banka hesabına veya dilekçe ile belirttiği bir başkasının banka hesabına da yapılan ödemeler işçiye ödenmiş olarak kabul edilir. İşçi bu konuda itirazda bulunamaz.

 

11. FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ   : İşçinin her bir saat fazla çalışması için işverence ödenecek fazla çalışma ücreti, işçinin normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli artırılmış tutarıdır. 

12. ÜCRET ÖDEME ZAMANI     : İşçi ücreti ayda bir ödenir. Mücbir bir neden olmadıkça, Her ayın ücreti, ödeme gününden itibaren en geç 20 gün içinde  ödenir. Bu geç ödemeden dolayı işçi işverenden gecikme zammı gecikme cezası isteyemez. İşçi işverenden kıdem ihbar ve izin ücreti hakkı varsa, bu hakkın işçiye ödenmesi konusunda işveren maddi durumuna göre 3 ay ertelemeli ödeme yapabilir. 

13. ÖZEL ŞARTLAR                   :

  1. İşverenin, işçilerin bir bölümüne veya tümüne sözleşme gereği olmaksızın, teşvik amaçlı olarak yapacağı süreklilik arz etmeyen nakdi ve ayni ödemeler, işçiler bakımından kazanılmış hak niteliğinde olmayıp,   tekrarlanacağı anlamına gelmez.
  1. İşçi, işyerinde, çalışma mevzuatı ve işveren tarafından belirlenmiş bulunan çalışma şartlarına, iş disiplinine, iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına, işveren tarafından çıkartılmış ve çıkartılacak olan yönetmelik, genelge, sirküler, talimat gibi düzenlemelere uymayı kabul ve taahhüt eder.
  2. İşçi, işverenin istemesi halinde, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de çalışmayı peşinen kabul eder. İşçi çalışmaz işyerini terk ederse bu işlem bir tutanakla kayıt altına alınır. İşçiye tekrar haber verilmez.  İşçi bu şartlara uymadığından dolayı, işveren tarafından işçi sözleşmesi tek taraflı fesh edilir, kıdem ve ihbar tazminatını alamaz.
  3. İşçi, işverenin istemesi halinde fazla çalışma yapmayı peşinen kabul eder. Eğer işçi bu şartlara uymaz ve çalışmaz ise, işveren tarafından işçi sözleşmesi tek taraflı fesh edilir kıdem ve ihbar tazminatını alamaz. (işçinin fazla çalışma yapmadığı tutanakla tespit edilir.)
  4. İşçi iş sözleşmesi devam ettiği sürece, özel de olsa başka bir işte çalışmamayı taahhüt eder. çalıştığında sözleşmesi fesh edilir, kıdem ve ihbar tazminatını alamaz. Bu tespit işveren tarafından tutanak, film ve foto vb. araç/ekipman/sosyal medya tarafından belirlenebilir.
  5. İşçi, işverene ve işyerine ait her türlü iş sırlarını saklamayı, işverene zarar verecek davranışlarda bulunmamayı taahhüt eder. bu davranış tutanak altına alınır. işçi sözleşmesi tek taraflı fesh edilir işçi kıdem ve ihbar tazminatını alamaz
  6. İşçi, işyerindeki makine, alet ve teçhizatı usulüne uygun olarak ve özenle kullanmayı, görevi ile ilgili olmayan işlerle uğraşmamayı, kendisine teslim edilmemiş makine, alet ve edevatı kullanmamayı taahhüt eder. Bu makine ekipmana zarar verdiğinde zararı karşılamakla yükümlüdür. Ancak bu zarar net ücretinin iki katından fazla olursa,işveren  işçi sözleşmesi tek taraflı fesh eder işçi kıdem ve ihbar tazminatını alamaz ve talepte bulunamaz.
  7. İşçi, kendisine işinde kullanılmak üzere teslim edilen malzeme, araç ve gereçleri işyeri dışına çıkarmamayı, amacı dışında kullanmamayı taahhüt eder. Araç ve ekipmanı dışarıda çıkardığı izinsiz kullanırsa, (tutanakla tespit edilir) işçi sözleşmesi tek taraflı fesh edilir, işçi kıdem ve ihbar tazminatını alamaz
  8. İşçi, işyerine, alkollü içki veya uyuşturucu madde almış olarak gelmemeyi ve bu maddeleri işyerinde kullanmamayı, çalışması ile ilgili olmayan eşya ve maddeler ile taşınması ya da kullanılması yasaklanmış maddeleri işyerine sokmamayı taahhüt eder. bu konuda tespit yapılır, tutanak altına alınırsa işveren istediğinde işçi sözleşmesi tek taraflı fesh edilir, işçi kıdem ve ihbar tazminatını alamaz
  9. İşçi, İş Kanununa göre hak kazanacağı yıllık ücretli iznini, işverenin iş şartlarına göre belirleyeceği zamanda kullanmayı kabul eder.
  10. İşçi, iş sözleşmesinin feshinde, kendisine teslim edilmiş bulunan her türlü demirbaş eşyayı eksiksiz olarak teslim etmeyi, kendi kasıt veya kusurundan meydana gelmiş zararlar varsa, tazmin etmeyi taahhüt eder. Bu zararlar işçinin alacağı ücret, tazminat, mesai ücreti, izin ücretinden mahsup edilir.
  11. Sözleşmenin işveren tarafından feshinde; fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı  hususunda ortaya çıkacak uyuşmazlıklar, bir ay içinde Özel Hakem’e (Ara bulucuya) götürülür.
  12. İşçi akıllı veya normal telefonunu işyerinde personelden sorumlu kişi/kişilere teslim etmek zorundadır. Teslim etmediği takdirde günlük 20 dakika telefonla meşgul olmuş sayılır, İşveren isterse bu süreyi işçinin alacaklarından mahsup eder. Çalışma saatinden düşebilir. İşçi sigara tiryakisi ise işyerinde sigara içemeyeceğinden işçi mola dışında içmiş olduğu sigaralardan günlük çalışma saatinden 30 dakika düşülür. Bu işçinin alacağından mahsup edilir.
  13. İşyeri çalışma saatleri işveren tarafından belirlenir. Bu saatlerden dolayı işverene itirazda bulunmazsa bu çalışma saatlerini kabul etmiş sayılır. Ayrıca işçi işe giriş çıkış saatleri için bir çizelge imzalamak zorunda değildir.
  14. İşçi işyerinde iş arkadaşlarıyla kavga ederse, Bu durum işverene intikal ettirilecek. İşverene tarafından yapılan değerlendirmede, hangi işçi haklı çıkarsa diğer işçi işveren tarafından işten işyerinin düzenini bozmak, ahlak kurallarına uymamak suçundan işten çıkarılacaktır.
  15. İşçi işyerinden kendi isteğiyle ayrılıp, SGK' dan 10 yılı doldurduğuna dair bir yazı getirir, kıdem tazminatı talebini ister gönüllü, ister mahkeme yoluyla talep ederek alırsa, işçinin emeklilikten dolayı ayrıldığına dair bir taahhütnameyi işverene verecektir. Başka bir işyerinde çalışmayacaktır. Çalıştığı tespit edilirse işveren bu ödediği kıdem tazminatını geri talep edecektir.
  16. İşçi işyerinde işverenden yazılı izinsiz, fotoğraf/video vb. görüntü  çekemez. Çektiği tespit edilirse işçi, işten kıdem ve ihbar tazminat ödemeksizin fesh işlemi gerçekleştirilir.
  17. Bu iş sözleşmesinde yer almayan hususlarda İş Kanunu ve diğer ilgili mevzuat uygulanır.

        s)   Sözleşmenin uygulanmasında çıkacak uyuşmazlıklarda, işyerinin bulunduğu yer mahkemeleri ve            icra   daireleri yetkilidir.

 

14. İki sayfadan oluşan iş bu  belirsiz süreli iş sözleşmesi, .../.../....... tarihinde taraflarca iki nüsha olarak tanzim  edilip, okunarak imzalanmakla, işveren işçiye iş ve ücret vermeyi, işçi de belirtilen şartlarla iş görmeyi  karşılıklı olarak kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.

 

 

                İŞVEREN VEYA VEKİLİ                                                                                               İŞÇİ

                           (Kaşe-İmza)                                                                                                Adı Soyadı:

                                                                                                                                                 İmzası       :  

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi